דף הבית
נושאים כלליים

אבחון קריאה




מה אבחון קריאה נועד לגלות?

יותר ויותר הורים מחליטים לשלוח את הילד שלהם לעבור אבחון קריאה. אבל האם באמת כל ילד צריך לעבור אבחון קריאה? ומה בעצם עוברים בתהליך האבחון הזה? מה המשמעות של תוצאות האבחון? להורים רבים יש היום שאלות בנושא, וחשוב שתקבלו את כל התשובות.

המטרה היא לגלות קשיי למידה

באופן עקרוני, המטרה של אבחון קריאה היא בראש ובראשונה לראות האם לילד שלכם יש קשיי למידה מסוג כל שהוא. רוב ההורים נוטים לשלוח את הילדים שלהם לאבחון, כאשר הילד מגלה קשיים בקריאה או בהבנה של טקסט, ברמה שאיננה סבירה לגיל שלו. לרוב, ההמלצה היא לשלוח את הילדים לאבחון רק אחרי גיל 10, כי רק אז המנגנונים במוח שאחראים על תחום הקריאה וההבנה באמת מתפתחים כפי שצריך ואפשר לקבל אינדיקציה נכונה האם יש לילד באמת בעיה , אם לאו, וילדים עוד יכולים להדביק את הפער, במידה ויש להם בעיית קריאה. המטרה של האבחון, אם כן, היא בעיקר לגלות האם קיים ליקוי כזה או אחר.

דיסלקציה או הפרעת קשב?

פעמים רבות, אבחון קריאה יכול להפנות אתכם גם לאבחונים נוספים אחרים. למה הכוונה? באופן עקרוני, המטרה של האבחון היא לגלות האם לילד יש לקויות למידה שנקראות דיסלקציה. זהו ליקוי למידה אשר מפריע לבני אדם לקרוא טקסט כתוב ולהבינו כנדרש. פעמים רבות הדבר אכן מתבטא בקשיים בקריאה, בקריאה איטית, בהשמטה ובלבול של אותיות, וכיו"ב. אולם, פעמים רבות האבחון יחשוף כי לילד שלכם אין דיסלקציה, אך קיימת אצלו תופעה אחרת - שהיא הפרעת קשב וריכוז ברמה כזו או אחרת.

לא מבחן אינטליגנציה

בניגוד למה שהורים רבים חושבים, אבחון קריאה לא בא להחוות על התפתחות שכלית מסוימת, או להוות מדד עבור מבחני IQ. כל התפקיד של אבחון קריאה הוא אך ורק לבדוק את רמת הקריאה של הילד ולראות האם יש לו קשיי למידה. נכון להיום, הדיסלקציה נפוצה בקרב כלל האוכלוסייה במידה שווה, בין אם מדובר על אנשים מחוננים, אנשים עם רמה אינטליגנציה ממוצעת, ואנשים עם מנת משכל נמוכה.