דף הבית
נושאים כלליים

עוני בישראל




עוני בישראל לעומת מדינות אחרות בעולם
השוואה בין מדינות שונות בעולם לפי היקף העוני יכולה לחשוף לא מעט פרטים על החברה, המשק והממשל. עם זאת, עוני בישראל לא אמור להיות שונה מאשר במדינות אחרות מבחינת הסיבות להיווצרותו. עוני מעיד על בעיה מסוימת בחברה ועל חוסר יכולת לערב את הציבור הרחב במשק, אך הוא נגרם פחות או יותר מאותן סיבות.
הסיבה העיקרית לעוני היא תנאי פתיחה לא שווים. רוב האנשים שנגררים מתחת לקו העוני לא מקבלים כלים להתפתח באופן עצמאי, נמצאים מחוץ למסגרת החינוך ולרוב גם מגיעים ממשפחות שבעצמן מנסות להתמודד עם מחסור במשאבים כספיים. האחריות על הנושא הזה היא של המדינה בלבד והדרך לפתור את הבעיה היא לבצע שינוי מן היסוד של המצב הקיים.

על אף האמור לעיל, אי אפשר להתעלם מהמאפיינים הדמוגרפיים והתרבותיים של עוני בישראל לעומת מדינות אחרות. כך למשל צריך לבדוק את היקפי העוני בישראל לפי קבוצות אוכלוסייה ולא רק על פי נתונים כלליים וגולמיים. זה יספק לא רק ממצאים מדויקים יותר, אלא גם יאפשר לטפל בבעיה מן השורש.

מה עושים כדי להפחית את ממדי העוני?
הציבור בישראל ובכל רחבי העולם צריך להבין שהתמודדות עם עוני היא אינטרס משותף. ככל שהעוני גדול יותר כך המדינה נדרשת להשקיע משאבים בסיוע ורווחה, מה שעלול לבוא על חשבון הוצאות אחרות. הכרעה בשאלה לאן להפנות את הכסף היא חלק בלתי נפרד מהמדיניות של ממשלות בכל רחבי העולם ובהקשר הזה אין הבדל בין נקיטת עמדה פוליטית לבין ניסיון לצמצם את היקף העוני.

המסקנה היא שצריך להכיר את המאפיינים של עוני בישראל אם רוצים לטפל בו כהלכה ורק כך ניתן להפחית את ממדיו.