דף הבית
נושאים כלליים

עבירות סמים




איך המערכת מתייחסת אל עבירות סמים?
מדינת ישראל נחשבת כיום לאחת מן המדינות הקשוחות במערב, מבחינת היחס שלה אל עבירות סמים כאלה ואחרות על פי חוק. אמנם על עבירות אלו אין עונשים של מאסרי עולם או עונש מוות , אבל הבעיה נעוצה לאו דווקא בסוחרי הסמים הכבדים, אשר מוכרים חומרים מסוכנים לנרקומנים ולאנשים מסכנים. הבעיה בתחום נעוצה דווקא בכך שהמשטרה נוטה לייחס עבירות סמים לאנשים נורמטיביים לחלוטין, מן המעמד הבינוני והגבוה. מדובר על פי רוב על אנשים אשר נתפסו עם כמות קטנה של סמים שמוגדרים כקלים (מריחואנה על שלל סוגיה), ויחד עם זאת זה נחשב כאילו הם עבריינים לכל דבר ועניין. חשוב לציין כי מערכת המשפט נוטה לייחס משמעויות שונות לעבירות הסמים. אז מה חשוב להדגיש?

כל הנקודות הקריטיות
ראשית, יש את עניין הכמות של הסמים אשר בסופו של דבר נתפסו. יש הבדל בין עבירות סמים של אנשים אשר צרכו סמים באופן אישי, לבין אנשים אשר סחרו בסמים. כיצד ניתן להוכיח את העובדה כי אדם התכוון לסחור בסם? בהתייחס לכמות שעימה הוא נתפס - אם מדובר על כמות הגדולה מ - 15 גרם, יש כבר עילה אמיתית לסחר בסמים, זאת למרות שלעתים המשטרה לא מצליחה להציג אף ראיה נוספת לסחר בסמים.

עוד תחום קריטי ביותר ללא כל צל של ספק בנוגע אל עבירות סמים הוא באשר לעבר של הנאשם. אם מדובר על אדם שאין לו שום עבר פלילי, שהוא נורמטיבי לחלוטין ונחשב לאדם תורם לקהילה - בית המשפט יטה להתייחס אליו יותר בסבלנות. עם זאת, בהנחה שמדובר על אדם במעמד ציבורי רם - אפשר שהדבר דווקא ישחק לרעתו, משום שעליו לשמש דוגמה.

ומה עוד חשוב לדעת?
במידה ועומדים נגדכם תיקים על עבירות סמים, אחד הדברים החשובים ביותר, במידה והוכח שהחומר הוא שלכם - הוא להביע חרטה כנה. עליכם להבטיח כי הבנתם את החומרה של מעשיכם, ואתם מבקשים להתחרט על מה שעשיתם - ובית המשפט לעתים קרובות נוטה להתחשב בהצהרות אלו.