דף הבית
נושאים כלליים

דיסלקציה ומבוגרים




לקויות למידה הן עולם שלם ומורכב של סוגים שונים של הפרעות כאלה ואחרות אשר מהן סובלים אנשים רבים ובכל מיני גילאים משתנים. אלו יכולים להיות ילדים קטנים ועד אנשים מבוגרים שכבר נמצאים בתוך שוק העבודה. אחת מן התופעות של לקויות למידה היא לא אחרת מאשר דיסלקציה. האמת היא כי לא רק ילדים לוקים בדיסלקציה. דיסלקציה נחשבת ללקות תורשתית ולכן היא יכולה להתפתח ולהשאר באדם לכל משך חייו. מבוגרים שלא אובחנה אצלם דיסלקציה כשהיו קטנים ולא טיפלו בה כראוי יתקשו מאד לתקן את המעוות בגיל מתקדם. דיסלקציה לא רק שלא נעלמת עם הגיל אלא שהיא יכולה להחמיר במידה ולא מטפלים בה כראוי.

דיסלקציה לא נעלמת מעצמה

למרות שרבים חושבים כי לאחר הילדות או הנערות תיעלם דיסלקציה לחלוטין, טעות יסודית בידם. לקות שזו איננה נעלמת ולכן כל כך הרבה מבוגרים נמצאים כסובלים ממנה וביתר שאת מילדים, מכיוון שמעולם לא טיפלו בבעייה בהיותם קטנים. גם בגיל מבוגר מומלץ לעשות אבחון דידקטי כדי לדעת בדיוק את רמת הדיסלקציה של האדם וכיצד יהיה ניתן לטפל בה. טיפול נכון יכול להקל מאד על האדם שיש לו דיסלקציה ויאפשר לו להתמודד עם הלקות באופן הרבה יותר יעיל.

למה אסור להתעלם מדיסלקציה

דיסלקציה היא לקות הקשורה בתורת הקריאה וביכולת לקרוא. הפיענוח של מילה מתחיל בפיענוח הצליל שלה כפי היא נהגית ורק לאחר מכן מפענחים אותה בצורתה הכתובה. אדם הסובל מכך סובל בעצם מלקות טכנית ולא שכלית. לא מדובר על הנעה לא נכונה של השפתיים או הידיים, לכן כשאין מבינים מניין מגיע הקושי מנסים לקרוא בכוח והקושי מביא קשיים נוספים.

מה עושים?

כאמור, דיסלקציה לא נעלמת מעצמה וחשוב לבצעה איבחון בשלב הכי מוקדם שניתן כדי שהאדם לא ימשוך א את הלקות הזו עד לגיל מופלג שבו כבר יהיה קשה מאד לטפל בעניין או לנסות ולשפר את המצב. אבחון של דיסלקציה בגיל קטן נותן הקלות לילד הלומד במסגרת הלימודים שלו והדבר מאפשר לו להתקדם יחד עם חבריו לכיתה בקצב זהה.